if (CookieConsent::check('Analytics')) { }

6.10.2021

Tarvitaanko uusia kerrostaloja ?

Juha Korhonen, Kymenlaakson kauppakamarin hallituksen puheenjohtaja

Korona-aika on laittanut monen suomalaisen suunnittelemaan ja toteuttamaan haaveita asumisen osalta. Hyvät talouden näkymät, parantunut työllisyystilanne, matala korkotaso, kotitalouksien reaalitulojen kasvu sekä korona-aikana kertyneet säästöt ovat vaikuttaneet vilkkaaseen tilanteeseen asuntomarkkinoilla.


Etätyö on tullut jäädäkseen ja moni perhe haluaa yhdistää etätyön asumisratkaisuissaan.

Kymenlaaksossa asuntokauppoja tehdään ennätystahtiin. Välittäjät kiirehtivät esittelystä toiseen ja pankkien luottohakemusmäärät ovat kasvaneet rajusti. Kaikenlaiset asunnot käyvät juuri nyt kaupaksi. Välittäjillä on ollut pulaa myytävistä kohteista, kuten uudehkoista omakotitaloista- ja kerrostaloista. Moni asiakas haluaa ostaa asunnon, johon voi muuttaa ilman suurempaa remonttia.

Kymenlaakson ulkopuolelta on minulta kysytty, että miksei maakuntaamme rakenneta uusia kerrostaloja. Huokaisen syvään ja kerron, että samaan asiaan olen törmännyt jo usean vuoden ajan.

Totta on, että vanhempien asuntojen neliöhinnat ovat maltillisia ja asuntojen hintakehitys ei ole kasvukeskusten luokkaa.

Olisiko hyvä tarkastella asiaa ratkaisukeskeisesti. Millä saisimme uusia kerrostaloasuntoja maakuntaamme? Millaiset asiat nousevat esille, kun asiasta keskustellaan asiakkaiden kesken?

Ensimmäiseksi esille nostetaan sijainti. On tärkeää, millaiset palvelut ovat lähellä, miten rauhallinen ympäristö on, miten liikenneyhteydet toimivat ja millaiset näkymät on parvekkeelta ja miten autojen säilytys on järjestetty?

Nostan ratkaisevaksi asiaksi kaavoituksen eli miten herkullisia tontteja nyt ja jatkossa on saatavilla maakunnassamme rakentajille ja ostajille. Laadukas omistus- ja vuokra-asuntotarjonta on yksi avain, kun kilpailemme uusista asukkaista Kymenlaaksoon. 

Onneksi hyviä hankkeita on vireillä.  Haminassa Tervasaareen valmistuu Hamina-Asunnot Oy:n vuokrakerrostalo ja kovan rahan kerrostalon markkinointi on piakkoin alkamassa. Kouvolan Asunnot Oy julkisti oman hankkeensa uuden vuokrakerrostalon rakentamisesta Halkotorinkujalle ja Kotkassa KSO ja Kotkan opiskelija-asunnot suunnittelevat rakentavansa yhtenä kokonaisuutena kolme asuintaloa ja päivittäistavaraliikkeen entiselle Teboilin tontille.

Nostokurjet kaupunkien keskellä luovat dynaamista ilmettä ja vahvaa uskoa maakuntamme menestykseen nyt ja jatkossa.

Juha Korhonen
Kymenlaakson kauppakamari, puheenjohtaja
OP Kymenlaakso, toimitusjohtaja

 
"Onneksi hyviä hankkeita on vireillä. 

Haminan Tervasaareen valmistuu Hamina-Asunnot Oy:n vuokrakerrostalo ja kovan rahan kerrostalon markkinointi on piakkoin alkamassa.

Kouvolan Asunnot Oy julkisti oman hankkeensa uuden vuokrakerrostalon rakentamisesta Halkotorinkujalle ja Kotkassa KSO ja Kotkan opiskelija-asunnot suunnittelevat rakentavansa yhtenä kokonaisuutena kolme asuintaloa ja päivittäistavaraliikkeen entiselle Teboilin tontille."