if (CookieConsent::check('Analytics')) { }

SÄHKÖKATKOIHIN VARAUTUMINEN

Riittääkö sähkö Suomessa?

Kokoamme tälle sivulle ohjeita, linkkejä ja muuta hyödyllistä tietoa sähkökatkoihin varautumiseen.

Sähkön tuotannon ja kulutuksen on oltava tasapainossa joka hetki. Jos sähköä käytetään enemmän kuin sitä tuotetaan tai tuodaan ulkomailta, saattaa syntyä sähköpula.

Sähkön kulutusta saatetaan joutua rajoittamaan, jos sähköpulatilanteessa muut keinot eivät enää riitä.  Sähköt joudutaan katkaisemaan alueellisesti, jotta saadaan varmistettua sähköjärjestelmän toiminta. Koko sähköjärjestelmän palauttaminen veisi useita tunteja tai jopa vuorokausia, ja tuolloin koko yhteiskunta olisi ilman sähköä. 

Kauppakamarin 3 keskeistä vinkkiä sähkökatkoihin varautumiseksi

1. Kaikkien yritysten on tarpeen varautua sähkökatkoihin; selvittää vaikutukset ja laatia varautumissuunnitelma.
- Sähkökatkoja voi tulla milloin tahansa muulloinkin, esimerkiksi myrskyjen yhteydessä tai talvella lumikuormassa olevan puun kaatuessa sähkölinjojen päälle. Nyt viimeistään on hyvä hetki miettiä yrityksen toimenpiteet ja käydä ne läpi henkilökunnan kanssa.
.
2. Tieto sähkökatkoista tulee pääsääntöisesti päivän - kahden tunnin varoajalla. Mahdollinen katko voi tulla myös ilman ennakkovaroitusta, jolloin asiasta ei ole mahdollista tiedottaa etukäteen. Todennäköisesti sähkökatkot tulevat silloin, kun kulutus on suurinta. Tietoa jakavat parhaiten alueen omat energia- ja jakeluverkkoyhtiöt. Seuraa linkkejä ohessa.
.
3. Energiansäästö on paras keino välttää sähköpulaa. Sähkön säästäminen on tärkeää erityisesti kulutuspiikkiaikoina eli arkiaamuisin ja arki-iltaisin. Tutustu keinoihin: astettaalemmas.fi 

Tästä on hyvä aloittaa:

Kauppakamarin ajankohtaiskatsaus: Riittääkö Suomessa sähkö 15.12.2022. Puhujina Fingridin tj. Jukka Ruusunen, Motivan, TVO:n ja Työ- ja elinkeinoministeriöiden asiantuntijat. 

Tallenne katsovissa tässä.

Esitysaineistot:

Teppo Säkkinen, Keskuskauppakamari
Jukka Ruusunen, Fingrid
Tatu Pahkala, TEM
Poikola, TVO
Tomi Kiuru, Motiva 
 

Hyödyllisiä linkkejä:

Astetta alemmas-yritysten säästövinkit 

Ohjeita sähköpulaan varautumiseksi

Alueellinen energianeuvonta pk-yrityksille 

  • Rambollin asiantuntijat tarjoavat ilmaista energianeuvontaa kuluttajille, kunnille ja pk-yrityksille Kymenlaakson, Päijät-Hämeen ja Uusimaan alueilla. Parhaiten neuvojat tavoitat sähköpostilla tai some-kanavien kautta. energianeuvonta@ramboll.fi 
  • Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry, Teknologiateollisuus ry, Kemianteollisuus ry ja Elintarviketeollisuusliitto ry kustantavat jäsenyrityksilleen Motivan tarjoamaa pk-yritysten energiatehokkuusneuvontaa: Avautuu tästä linkistä