if (CookieConsent::check('Analytics')) { }

22.3.2023

Suomen suunta on vielä käännettävissä

Taloutta tulisi sopeuttaa yhteensä yhdeksällä miljardilla eurolla seuraavan kahden vaalikauden aikana ja jokainen lisämeno tai tulojen väheneminen tekee tarvittavan sopeutuksen mittakaavasta yhä suuremman.Valtiovarainministeriö julkaisi maanantaina 6.3. laajan katsauksen valtion tuloista ja menoista.

VM:n ennusteen mukaan Suomen valtion talous olisi seuraavalla vaalikaudella yli 10 miljardia euroa alijäämäinen joka vuosi.

Taloutta tulisi sopeuttaa yhteensä yhdeksällä miljardilla eurolla seuraavan kahden vaalikauden aikana ja jokainen lisämeno tai tulojen väheneminen tekee tarvittavan sopeutuksen mittakaavasta yhä suuremman.

Valtiovarainministeriön meno- ja rakennekartoitus on päälinjoiltaan erinomainen. Myös verokartoituksessa oli paljon hyvää – vaikka kokonaisuudessaan veroastetta ei ole syytä nostaa.

Veroasteen ollessa korkealla ei prosentteja kiristämällä saa enää lisätuloja, koska talouskasvu ja verotulo lopulta tyrehtyvät. Suomi myös tasaa tuloeroja eniten maailmassa ylikireän progressiivisen työn verotuksen ja anteliaiden tulonsiirtojen kautta. Tämä on johtanut vakaviin tuloloukku- ja kannustinongelmiin, jotka syövät koko Suomen hyvinvointia.

Vaalikauden tärkeimmät kysymykset ovat julkinen talous, työllisyys ja talouskasvu.

Valtio, joka velkaantuu pysyvästi nopeammin kuin sen talous kasvaa, on pian pahoinvointivaltio.

Suomen suunta on vielä käännettävissä ja siihen Keskuskauppakamarilla sekä alueellisilla kauppakamareilla on tarjota ratkaisuja.

Juho Romakkaniemi
toimitusjohtaja
Keskuskauppakamari
Veroasteen ollessa korkealla ei prosentteja kiristämällä saa enää lisätuloja, koska talouskasvu ja verotulo lopulta tyrehtyvät.

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys on käynnissä - tutustu ratkaisuihimme hyvinvointiyhteiskunnan turvaamiseksi.

KAUPPAKAMARIT: TULEVAISUUDEN RATKAISUT
ELINKEINOELÄMÄN YHTEISET HALLITUSOHJELMATAVOITTEET