31.1.2019

Teknologia-alalla valoisat näkymät

Suhdannebarometrin julkaisu 30.1.

ICT-palveluihin ja ratkaisuihin erikoistuneella Data Groupilla eletään kasvun vuosia. Vuosi alkoi yrityskaupalla ja alkuviikosta palkattiin kolme uutta työntekijää lisää.
Kymenlaaksolaisten yritysten suhdannenäkymät keväälle ovat maltilliset. Arviot hiipuivat vähän viime vuoden korkeista lukemista, mutta ovat muuta maata myönteisemmät.


Tammikuussa yrityksiltä kerätyn suhdannebarometrikyselyn mukaan yrityksiä vaivaa edelleen ammattitaitoisen työvoiman puute. 24 prosenttia kymenlaaksolaisista yrityksistä ilmoittaa osaavan työvoiman puutteen olevan este yrityksen kasvulle. Yleisin tuotannon kasvun este on kuitenkin riittämätön kysyntä.

Teknologia-alalla valoisat näkymät

ICT palveluihin ja ratkaisuihin sekä tulostuksen- ja dokumentinhallintaan erikoistunut Data Group Sata IT aloitti tämän vuoden laajentumalla yrityskaupan kautta Turkuun entisten Kotkan, Kouvolan ja Lappeenrannan lisäksi.

Yrityksen toimitusjohtaja Jarkko Pippola kävi suhdannebarometritilaisuudessa läpi viimeisten vuosien kasvulukuja. Data Groupin tilikausi alkoi jo syyskuussa ja kasvua edelliseen vuoteen on tammikuussa 16 prosenttia.

- Mitä enemmän siirtyy pilveen, sitä enemmän tehdään myös laitekauppaa. Osa kasvusta on tullut liiketoimintakauppojen kautta, mutta suurimpana kasvun tekijänä on yrityksen toimintatapojen muutos, Pippola kertoi.

Kasvava liiketoiminta vaatii uusia työntekijöitä. Edellisenä päivänä Pippola oli juuri rekrytoinut kolme uutta henkilöä Kouvolaan ja Lappeenrantaan ja haussa on vielä kahdesta kolmeen asiantuntijaa. Myös Data Group -ketjun hallituksen puheenjohtajana toimiva Pippola tuntee hyvin alaa vaivaavan osaavien työntekijöiden puutteen.

- Taistelu ammattitaitoisista työntekijöistä vaati, että yrityksen rekrytointitapaa muutettiin radikaalisti.

- Lähdimme rekrytoimaan myyntihenkilöstöä yhteistyössä TE-keskuksen ja Markkinointi-instituutin kanssa uudella tavalla, myös valintakriteerejä muuttamalla. Rekrytoiduilla ei ole ehkä sitä perinteistä btob –myyntikokemusta vaan enemmän visuaalisen puolen ja markkinoinnin osaamista. Tilanne vaatii muuttumista meiltä työnantajana. Jos pitäydytään siinä, mitä ollaan aina haettu, emme olisi saaneet näitä henkilöitä.

Muutokseenkin pitää kasvaa

- IT-alalla pk-yrityksiin kulminoituu paljon osaamiseen liittyviä haasteita. Uutta teknologiaa tulee valtavana tulvana. Koulutamme paljon omaa henkilökuntaamme kohtaamaan asiakkaiden tarpeet ja teknologian haasteet.

-Tärkeää on ymmärtää asiakkaan liiketoimintaa ja miettiä, minkälaisista teknologisista ratkaisuista asiakkaalle on suurin hyöty, Pippola pohdiskeli.

Data Groupissa on panostettu koko henkilöstön valmiuksiin muuttua yrityksen ja asiakkaiden tarpeiden mukana. Joulukuussa yritys varasi Kouvolan Lumon Areenan henkilöstön sparraukselle. Päivän tuloksena puserrettiin kokoon yrityksen arvot, joita koko henkilökunta oli luomassa ja johon kaikki sitoutuvat.

- Jatkuva muutos on tämän ajan henki ja IT-, digi- ja teknologia-aloilla sitä on keskimääräisesti enemmän. Keskeistä on kuitenkin jokaisen henkilökohtainen kasvu. Uutta pystyy imemään vasta, jos on halua kehittää itseään ja innostuu asioista.

- Ja pitää oppia nauttimaan myös keskeneräisyydestä, Pippola totesi.

EK:n suhdannebarometrin tulokset
"Pitää oppia nauttimaan myös keskeneräisyydestä"
- Jarkko Pippola, Data Group Sata IT