15.11.2018

Suunta-seminaari luotasi johtamisen haasteita

Suunta 2018 -johtamisseminaari kokosi Haminaan noin 140 esimies- ja johtotehtävissä työskentelevää saamaan virikkeitä ja näkökulmia työhönsä. Monelle seminaari oli odotettu tilaisuus tavata kollegoja ja verkostoitua.


Puhujien esityksissä nousivat esiin muutosjohtamisen asettamat haasteet. Meneillään oleva digimurros ja työelämään nousevat nuoret sukupolvet tuovat erilaisia vaatimuksia työelämälle ja yrityksille.

Yhteinen tekijä puhujien esityksissä oli luottamuksen, vuorovaikutuksen ja asenteen merkitys hyvinvoivan ja tuloksekkaan työyhteisön luomisessa.

SUUNTA2018 Jukka1 natashadesignFI2

RUK:n Maneesiaulan estradilla ensimmäisen puheenvuoron piti prikaatikenraali Jukka Sonninen, joka Puolustusvoimien koulutuspäällikkönä vastaa muun muassa varusmiespalveluksen kehittämisestä ja ohjaamisesta.

Sonninen kertoi, että koulutus painottaa johtamiseen kasvamista. Keskiössä ovat psyykkisen kestävyyden ja eettisen päätöksentekokyvyn kehittäminen sekä stressin hallinta.

- Syväjohtaminen on the key word. Rakenna luottamusta, inspiroi, valmenna, haasta, kuuntele, kunnioita ja pidä huolta ihmisistä, kiteytti Sonninen.

SUUNTA2018 Merja1 natashadesignFI

Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila nosti puolestaan esille, että naisjohtajan perintö tulee Niskavuoren naisilta; Loviisalta, Martalta ja modernilta Ilonalta.

Hän painotti, että johtamisessa kaikki lähtee luottamuksesta.

- Nyt eletään aikaa, jossa instituutioita kuten Yleä ja Puolustusvoimia haastetaan. Joudumme miettimään, miten luottamus rakennetaan, kun perinteet ja vanhat toimintatavat eivät enää riitä. Nykyjohtamisen pitää olla sparraavaa, luottamuksen rakentamista.

- Johtaminen on ennen kaikkea kuuntelemista, välittämistä ja muutos on jatkuvaa. Kuuntele enemmän kuin puhut. Kuuntele toisen hengitystä ja maadota itsesi siihen tunnelmaan. Näin toinen kokee, että häntä kuunnellaan eikä vain kuulla, Ylä-Anttila painotti.

Koneen entisen toimitusjohtajan Matti Alahuhdan teesin ”Kommunikoi kirkas suunta” Ylä-Anttila kertoi olevan oma johtamisen ohjenuoransa ja lauseen jokaisen sanan olevan keskeisen tärkeä.

SUUNTA2018 Niklas1 natashadesignFI

Vuoden nuori yrittäjä, kotkalainen Niklas Nukari toi estradille kritiikkiä yritysten liian hitaasta digiloikasta.

- Muut maat ovat menneet digitalisaatiossa ohi. Suomi tulee jälkijunassa, hän kritisoi.

Yhdeksi syyksi hän nosti muutosvastarinnan.

- Kun asiat muuttuu, se aiheuttaa vastustusta. Vastarinta on täysin luonnollista. Työpaikalla se on usein pelkoa siitä, että ei enää olekaan paras asiantuntija, vaan muut menee ohi, Nukari sanoi ja painotti, että uusia ajatuksia saadaan vain kyseenalaistamalla vanha ajattelutapa.

SUUNTA2018 Tuomas2 natashadesignFI

Kaslinkin Tuomas Kukkonen pureutui keskeiseen ja vaikeaan teemaan, miten yrityksessä saadaan syntymään uusia innovaatioita.

-Parhaat ideat eivät synny tuotekehityspalaverissa tai johtoryhmässä, vaan vaikkapa aamulla suihkussa. Yleensä idea tulee sellaisissa tilanteissa, kun sitä ei osaa aavistaakaan.

Uusien tuotekehitysideoiden keksimistä Kukkonen piti yritystoiminnassa kaikkein haastavimpana asiana.

- Siihen ei ole mitään kaavaa, ja kuitenkin uuden keksiminen on kaiken liiketoiminnan a ja o.

Hyviä tuotekehitysideoita Kaslinkissa on saatu erityisesti henkilökunnalta.

SUUNTA2018 Harri3 natashadesignFI

OP Ryhmän johtaja, Vuoden digijohtaja 2018 ja Suomen Jääkiekkoliiton puheenjohtaja Harri Nummela puhui digitalisaatiosta urheilutermein.

- Digipalvelujen pelikentällä ei ole enää kansallista liigaa, pitää toimia vähintään euroliigassa. Ja jos et ole mukana mobiilissa, et ole kuluttajille olemassa, hän kiteytti.

Erityisen haasteen digitalisaatio tuo Nummelan mukaan palvelujen johtamiselle.

- Kun kuluttaja saa jossain hyvää palvelua, hän alkaa odottaa sitä myös muilta. Noin neljäsosa kuluttajista on valmis vaihtamaan palveluntarjoajaa jo yhden huonon asiakaskokemuksen jälkeen. Menestyäkseen organisaatiot tarvitsevat kokonaan uuden digitaalisen ajan dna:n, hän muistutti.

- Muistetaan myös kysyä, mnkälaisen työelämän uusi sukupolvi haluaa.

SUUNTA2018 Teresa Kemppi Vasama natashadesignFI4

Teresa Kemppi-Vasama toimii hallituksen puheenjohtajana noin 118 miljoonan euron liikevaihtoa pyörittävässä hitsausalan yrityksessä Kemppi Oy:ssä.

Perheyrityksen johtamisessa hän pitää tärkeänä yrityksen henkeä, jota Kempissä vaalitaan erityisesti.

- Vieraamme sanovat tuntevansa, että tehdas on kuin muurahaispesä, jossa kuhistaan aina kehittämässä jotain uutta tai ratkomassa ongelmia päät yhdessä, hän kuvaili.

Oman johtamistyylinsä hän kertoi olevan hyvin erilainen kuin edeltäjällään isällään Jouko Kempillä.

- Mukaan tullut enemmän professionaaleja työskentelytapoja. Ohjaan varmaan enemmän kuin isäni, prosesseja on hiottu ja hallitustyöskentelyyn on haettu mallia eri hallituksista, Vasama-Kemppi sanoi.

SUUNTA2018 Juho1 natashadesignFI

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi on ollut mukana johtamisen mentorointiprosessissa, jota hän käsitteli kuuden kohdan ohjelmassaan.

- Kaikki alkaa itsensä johtamisensa. Kun osaat johtaa itseäsi, opeta työyhteisön muut ihmiset johtamaan itseään. Opeta heidät näkemään, että tämä on meidän alustamme, kiitorata menestykseen, jossa työpaikan päämäärät löytävät yhtymäkohdan tekijän omiin, henkilökohtaisiin päämääriin ja tavoitteisiin.

-Toinen asia, joka on johtajille luontevaa, pomoille vaikeaa; valitse ympärillesi itseäsi parempia ihmisiä.

- Kolmantena, luokaa aidosti yhdessä jaettu strategia ja päämäärät. Ihmiset tekevät hyvin niitä asioita, joista he ovat itse kiinnostuneita.

- Neljänneksi l´aissee faire  eli anna tehdä, pysy pois tieltä.

- Mentoroi, motivoi ja monitoroi. Johtajan tehtävä on olla valmentaja. Kannustaa, antaa tukea ja ohjata.

- Kun olet totettanut edellämainitut kohdat, niin palaa ykköseen, Romakkaniemi tiivisti.

SUUNTA2018 Petteri1 natashadesignFI

Suunta-seminaarin päätti mainostoimisto TBWA:n entinen vetäjä, yritys- ja urheiluvalmentaja Petteri Kilpinen.

- Elämme työelämässä valtavaa muutosvaihetta, jossa työpaikkoja häviää, tehtävät muuttuvat ja toimintatavat menevät uusiksi. Näkisin, että jatkossa työpaikalla ihmisillä tulee olla

  1. kyky ratkaista ongelmia
  2. ajatella luovasti
  3. kyky tehdä päätöksiä
  4. hyvät vuorovaikutustaidot

Nuori Suomi –organisaatiossakin toiminut Kilpinen nosti lopuksi esille kaksi asiaa, joita työntekijät pitävät innostavana ja inspiroivana.

- Tunne, että saan toimia omien vahvuuksien kautta omassa organisaatiossaan on kaikkein inspiroivinta. Työ vie suurimman osan meidän ajan käytöstä, joten silloin on kiva olla töissä ja on myös tuottava, kun saa  tehdä sitä, missä on vahvimmillaan.  Toinen tärkeä asia on, että oma työ on jollain tavalla merkityksellistä.

Lopuksi tämä viiden lapsen isä muistutti, että päivä ja energia kannattaa jakaa niin, ettei illalla ole kotona kuin perunasäkki sohvan nurkassa.

Seminaari keräsi noin 140 osallistujaa RUK:n Maneesiin. Tilaisuuden päätteeksi osallistujat tutustuivat Reserviupseerikoulun tiloihin ja kuulivat kiinnostavan katsauksen koulun maineikkaasta historiasta.

SUUNTA2018 Yleisoeae1 natashadesignFI

 

suunta2

  

suunta3

  Kuvat: Natasha Design ja Kymenlaakson kauppakamari