20.11.2018

Naisjohtajien määrä nousussa. Kymenlaakson naisverkostossa lähes 70 naisjohtajaa

Keskuskauppakamarin tuore selvitys.

Naiset etenevät tällä hetkellä johtajapaikoille enenevissä määrin, selviää Keskuskauppakamarin tuoreesta selvityksestä. Kymenlaakson kauppakamarin naisverkosto on kasvanut vuoden aikana reippaasti. Pääasiassa lounastapaamisiin kokoontuvassa naisverkostossa on tällä hetkellä 66 johto- tai esimiestehtävissä työskentelevää naista ympäri Kymenlaaksoa.


Keskuskauppakamarin varatoimitusjohtaja Leena Linnainmaan mukaan naisjohtajien suurimpana haasteena on heidän etenemisensä liiketoimintajohtoon. Naisten osuus johtoryhmien liiketoimintojen johtajista on tällä hetkellä 14 prosenttia.

Liiketoimintajohdossa eniten naisia on terveydenhuolto- sekä kulutustavarat ja -palvelut -sektoreilla. Vähiten heitä on puolestaan konepajateollisuudessa. Teollisuustuotteiden ja -palveluiden toimialalla naisia on johdossa vain 3 prosenttia. Energia-, perus- ja teknologiateollisuuden toimialalla vastaavaa notkelmaa ei ole havaittavissa.

Naisten määrä pörssiyhtiöiden toimitusjohtajina ei ole kasvanut viime vuodesta, vaan lukema on yhä 9. Keskuskauppakamarin Linnainmaan mukaan tilanne on kuitenkin tyydyttävä, sillä ensimmäisen naisjohtajaselvityksen aikaan syksyllä 2011 yhdessäkään pörssiyhtiössä ei ollut naista toimitusjohtajana.

Naisten osuus on pörssiyhtiöiden johtoryhmissä on nousussa. Viime vuoden 23 prosentista on noustu nyt 25 prosenttiin. Vielä kaksi vuotta sitten johtoryhmissä vaikuttavien naisten osuus oli 20 prosenttia.

Keskuskauppakamarin naisjohtajaselvitys 2018

https://kauppakamari.fi/wp-content/uploads/2018/11/keskuskauppakamarin-naisjohtajaselvitys-2018-20.11.-webversio.pdf

https://naisjohtajat.fi
Naisjohtajien tulisi näyttää esimerkkiä erityisesti nuorille naisille ja rohkaista heitä tuomaan esille omaa osaamistaan.
Johanna Eskola -T-Base Oy

Kysyimme Kymenlaakson kauppakamarin naisverkoston jäseniltä, ovatko he kokeneet, että sukupuoli on vaikuttanut uralla etenemiseen?

Päivi Vahteri, toimitusjohtaja, Hoiku Oy

Johanna Eskola, toimitusjohtaja, T-Base Oy

Jenni Liikkanen, toiminnanjohtaja, Ankkapurhan kulttuurisäätiö, Nuorisokeskus Anjala

Mikä on naisen ”salainen ase” tai vahvuus johtamisessa?

Päivi Vahteri, toimitusjohtaja, Hoiku Oy
"Naiset ovat ihmisläheisiä, joustavia johtajia, mutta joskus kyllä iso kuva jää yksityiskohtien hiomisen alle."

Johanna Eskola, toimitusjohtaja, T-Base Oy
"Inhimillisyys. Empatia. Organisointikyky ja taito saada muut antamaan parastaan."