31.10.2018

Kymenlaaksolaisyritysten suhdannearviot heikkenivät syksyn aikana. Tilanne edelleen normaalia paremmissa lukemissa.

Yritysten odotukset heikkenivät hieman syksyllä, mutta tämänhetkinen tilanne on edelleen tavanomaista parempi. Tuotanto on lisääntynyt kesän jälkeen ja uutta henkilökuntaa on palkattu. Kannattavuuskehitys kärsii kustannusten noususta. Nämä seikat ilmenevät keskiviikkona julkaistusta Elinkeinoelämän Keskusliiton EK:n suhdannebarometrista.


Kymenlaaksolaisyritysten suhdannearviot heikkenivät syksyn aikana, mutta 76% yrityksistä uskoo suhdanteiden pysyvän ennallaan. Tilanne oli edelleen normaalia paremmissa lukemissa. Tämänhetkistä tilannetta kuvaava saldoluku oli lokakuussa 11, kun vastaava saldoluku oli heinäkuisessa tiedustelussa 25.

Kymenlaaksolaisyritysten suhdanneodotukset ovat vähän koko maan keskiarvoa varovaisemmat.

Yleisen suhdannetilanteen ennakoidaan heikkenevän hieman kuluvan vuoden lopulla ja ensi vuoden alussa. Lokakuussa 16 % alueen vastaajista ennakoi suhdanteiden hiipuvan lähikuukausina ja 8 % arvioi tilanteen paranevan. Ennallaan suhdanteiden uskoo pysyvän 76 % alasta. 

- Tilanne on vahvasti plussalla, vielä menee kansantaloudellisessti hyvin, mutta odotukset ovat selkeästi aikaisempaa heikompia. Mitään ei romahda mutta eritysesti rakennnusalalla on selkeä käänne odotuksissa, totesi tulosjulkistusta Kouvolassa analysoinut Jussi Mustonen EK:sta.

Tuotanto- ja myyntikehitys on ollut viime kuukausina suotuisaa. Lähikuukausien odotukset ovat kuitenkin hiipuneet ja tuotanto pysynee loppuvuoden aikana ennallaan. Henkilöstöä on lisätty syksyn aikana hieman aiempia odotuksia yleisemmin. Lähikuukausina työvoiman määrä pysynee ennallaan, Suhdannebarometrissa todetaan.

Kaakon Viestinnän Kymenlaakson myyntijohtaja Arttu Salmi kertoi, että digimainonnan kovasta rynnistyksestä huolimatta printtimainonnan volyymit ovat kasvaneet Kaakon Viestinnän tuotteissa suotuisasti kuluneen kvartaalin aikana.

- Kaakkois-Suomen yritysten rekrytointitarve näkyy selkeästi meidän tuotteissa sekä printissä että verkossa, Salmi totesi.

Rekrytointivaikeuksia oli lokakuussa 22 %:lla vastaajista (heinäkuussa 21 %).

- Henkilöstön vaihtuvuus on kasvanut, nuoret kokeilee ja lähtee uusiin hommiin. Koulutetusta henkilöstöstä on kovempi kysyntä kuin pari vuotta sitten, totesi Hoviruoka Oy:n toimitusjohtaja Pekka Kaikkonen.

- Työllistymisen kynnykset ja työmarkkinoiden joustamattomuus estävät työvoiman ja työpaikkojen kohtaamisen. Asia on vakava ja jos tästä mitään talouspoliittisia johtopäätöksiä vetää, niin tämä on seuraavan hallituksen suurimpia hasteita, Mustonen totesi.

Riittämätön kysyntä oli ongelmana 22 %:lla alueen yrityksistä (heinäkuussa 24 %).

Myyntihinnat ovat olleet hienoisessa nousussa viime kuukausina, mutta kustannusten kohoaminen on ollut hinnannousua yleisempää. Kannattavuus jäi kolmannella neljänneksellä aavistuksen vuoden takaista heikommaksi.

- Raaka-aineiden hinnat ovat nousussa viljan vaikean satokauden takia, mutta vahvan vähittäiskaupan johdosta sen vieminen myyntihintoihin on vaikeaa. Viennissä Suomen elintarviketeollisuuden suuri mahdollisuus on ruoan puhtaudessa. Ruotsissa on käytetty ruoanvalmistuksessa  paljon pakasteita ja nyt ruoan tuoreus on sielläkin selkeästi nouseva trendi, sanoi Hoviruoan Kaikkonen.

Suhdannebarometrin kaikki tulokset ja puhujien esitykset löytyvät tältä Suhdannebarometri-sivulta

DSC 0201

Johtaja Jussi Mustonen EK:sta esittelil Suhdannebarometrin tulokset.

DSC 0211

 Suhdannebarometrin julkistuksen paikallisina kommentaattoreina olivat toimitusjohtaja Pekka Kaikkonen, Hoviruoka (vas.) ja myyntijohtaja Arttu Salmi, Kaakon Viestintä (oik.).

pekka floman2

Yleisö teki runsaasti kysymyksiä taloustilanteen näkymistä. Puheenvuorossa Pekka Floman Kouvolan Liikemiesyhdistyksestä.

DSC 0219

Kun yrityksillä menee hyvin, myös lehtikonsernilla menee hyvin, totesi Kaakon Viestinnän Kymenlaakson myyntijohtaja Arttu Salmi. 




Tilanne on vahvasti plussalla, vielä menee kansantaloudellisesti hyvin, mutta erityisesti rakennusalalla on selkeä käänne odotuksissa.
- Jussi Mustonen, Elinkeinoelämän Keskusliitto EK