1.3.2018

Riippumattomat hallituksen jäsenet tuovat arvokasta osaamista pk-yrityksiin

Hallituspartnerit ry jakaa vuosittain Kultainen Nuija -palkinnon pk-yritykselle, joka on uudistanut toimintaansa rekrytoimalla hallitukseensa riippumattomia jäseniä.
Matti Alahuhta ja Sari Baldauf arvioivat, että riippumattomat hallituksen jäsenet tuovat arvokasta osaamista pk-yrityksiin.


Hallituspartnerit ry jakaa vuosittain Kultainen Nuija -palkinnon pk-yritykselle, joka on uudistanut toimintaansa rekrytoimalla hallitukseensa riippumattomia jäseniä.

DevCo Partnersin hallituksen puheenjohtaja Matti Alahuhta johtaa tänä vuonna puhetta Kultainen Nuija -kilpailun raadissa. Alahuhta on myös pörssiyhtiö Outotecin hallituksen puheenjohtaja.

Alahuhta pitää olennaisena pk-yritysten corporate governancen ja hallitustyön kehittämisen kannalta, että yhtiöiden hallituksissa on ulkopuolisia jäseniä.

"Se on pienille ja keskisuurille yrityksille yhä tärkeämpää useimpien toimialojen markkinoiden muuttuessa yhä nopeammin ja toiminnan kehitystarpeiden kasvaessa", hän sanoo.

Myös Fortumin hallituksen puheenjohtaja Sari Baldauf työskentelee raadin jäsenenä. Hän arvioi, että riippumattomilla jäsenillä on erityisen suuri merkitys johdon sparraamisessa ja yrityksen strategian rakentamisessa.

”Monipuolisesti valittu riippumattomien jäsenten joukko voi tuoda arvokasta osaamista, kokemusten jakamista, näkemysten avartamista”, hän sanoo.

Missä asioissa riippumattomien jäsenten panoksesta on erityistä hyötyä pk-yhtiöiden hallituksille?

”Uudet riippumattomat hallituksen jäsenet tuovat usein parhaita käytäntöjä yritystoiminnan eri alueille – tai eri kansainvälistymisvaiheissa tarvittavaa asiantuntemusta”, Alahuhta kommentoi.

"He tuovat diversiteettiä, uusia näkökulmia keskusteluun. Yleensä on aina hyvä saada tuoretta näkemystä yrityksen kehittämiseen", hän sanoo.

Baldaufin mukaan erityinen hyöty näkyy esimerkiksi jonkin toiminnon benchmarkingissa. Sama pätee toimenpiteiden ambitiotason määrittelyyn, kun kehitetään vaikkapa laadunhallintaa ja laatujärjestelmiä.

”Esimerkki voi olla myös ovien avaaminen ja verkostoituminen uusille markkinoille pyrittäessä ja uusia asiakassuhteita avattaessa.”

Teksti: Kustaa Hulkko

Hallituspartnerit Kymenlaakso ry, Cursor Oy ja Kymenlaakson kauppakamari järjestävät Etelä-Kymenlaakson yrittäjille esitelmä- ja keskustelutilaisuuden keskiviikkona 14. maaliskuuta klo 9 – 10.30 pk-yritysten hallitustyöstä. Tilaisuus pidetään Cursor Oy:n tiloissa Eagle-talon auditoriossa Karhulassa (Kyminlinnantie 6, 1. krs).

Lue lisää ja ilmoittaudu tästä linkistä




"Toivomme ideoita hyvistä yrityksistä"

Kultainen Nuija -kilpailun idea on palkita pk-yritys, joka on uudistunut, kasvanut, kansainvälistynyt tai kehittänyt strategiaansa avaamalla hallituksen riippumattomille eli yrityksen ja sen omistajapiirin ulkopuolisille jäsenille ja kehittämällä hallituksen työtä. Myös hallituksen työskentelyyn liittyvä tutkimus voi olla palkitsemisen peruste.

Kilpailun sihteeristön puheenjohtaja Marjut Ontronen pyytää pk-kentältä ideoita hyvistä ehdokkaista.

Ideoita voi lähettää Ontroselle (marjut.ontronen@gmail.com) tai Pasi Lehmukselle (pasi.lehmus@valtori.fi). Ilmoittamis- tai ilmoittautumisaika jatkuu maaliskuun puoliväliin asti.

"Meille voi tietysti ilmoittaa myös oman yrityksensä", Ontronen sanoo.

Ajatus pienten ja keskisuurten yritysten hallitustyön palkitsemisesta on levinnyt koko Suomeen. Parasta hallitustyötä etsii laaja verkosto. Siihen kuuluvat Hallituspartnerit ry ja sen alueelliset sisarjärjestöt sekä muut hallitusammattilaisjärjestöt. 

Mukana ovat myös kauppakamarit ja Perheyritysten liitto.

Tänä vuonna Kultainen Nuija annetaan jo seitsemännen kerran. Palkinnon saajien lista on varsinainen kokoelma menestystarinoita: vantaalainen SE Mäkinen Logistics Oy, rovaniemeläinen Lappset Group Oy, lempääläinen Robit Rocktools, kauhajokinen Serres Oy sekä tamperelaiset Pohjola Rakennus Oy, Gofore Oy ja HappyOrNot.

Lisäksi kunniamaininnan hyvästä hallitustyöstä ovat saaneet jyväskyläläinen Firstbeat Technologies Oy sekä oululainen Proventia Group.

Palkintoraatiin kuuluvat tänä vuonna Matti Alahuhdan ja Sari Baldaufin lisäksi liikenne- ja viestintäministeri, Oy Vallila Interior Ab:n hallituksen puheenjohtaja Anne Berner, Katsa Oy:n toimitusjohtaja Timo Salli sekä Kauppalehden päätoimittaja Arno Ahosniemi.

Palkinnot jaetaan toukokuussa. Hallituspartnerien kumppani palkitsemisessa on Kauppalehti.

Itse palkinto on taiteilija Vesa Varrelan suunnittelema taideteos, jossa kultainen nuija symbolisoi hallituksen päätöksentekoa yrityksen hyväksi.

Teksti: Kustaa Hulkko