if (CookieConsent::check('Analytics')) { }

27.2.2023

Kansanedustajaehdokkaat tentissä Kouvolassa ja Kotkassa. Keskustelua hallitsivat työperäinen maahanmuutto, koulutus ja valtion talous.

Videoklipeissä ehdokkaat vastasivat, mitä pitävät Kymenlaakson osalta tärkeimpänä edistettävänä asiana.


Huhtikuun toinen päivä äänestäjät valitsevat edustajansa Arkadianmäelle seuraavaksi neljäksi vuodeksi.

Kymenlaakson kauppakamari ja Kymen Yrittäjät järjestivät kaksi vaalitenttiä, joissa toimittaja Jari Korkki haastoi kansanedustajaehdokkaat keskustelemaan valtion velasta, työperäisestä maahanmuutosta, dieselverosta, kannustinloukoista ja koulutuksen tulevaisuudesta. Kaksinkamppailudebateissa ehdokkaat pääsivät vastaamaan syvemmin muutamaan Korkin esittämään aiheeseen. 

Kotkan vaalitentissä piipahti myös Kymenlaaksossa vaalikiertueella ollut elinkeinoministeri Mika Lintilä. Tilaisuuden moderaattorina toiminut Jari Korkki kysyi ministeriltä, miten Kymenlaaksoon voitaisiin kompensoida Venäjän kaupan menetystä.

Lintilä muistutti, että itäisen Suomeen räätälöitiin tällä hallituskaudella 70 miljoonan euron apupaketti. Hän kannusti yrityksiä innovoimaan ja kehittämään toimintaansa esimerkkeinä uusiutuvat teollisuudenalat.

- Täällä on paperiteollisuuden puolella olevia hienoja innovaatioita ja muun muassa Haminan akkuklusteri. Tilanne on haasteellinen, muttei missään tapauksessa toivoton, Lintilä sanoi.

Kotkan vaalitentin päätteeksi Korkki pyysi kuntaministeri Sirpa Paateron ja eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Antti Häkkäsen keskusteluun Natosta, Suomen puolustuksesta, valtionvelasta ja yritystuista.

Vaalitentit järjestettiin tällä kertaa kauppakeskuksissa, jotta äänestäjillä oli mahdollisimman helppo osallistua niihin. Tilaisuuksiin osallistui yhteensä 15 ehdokasta yhdeksästä eri puolueesta. Vaalitenttien päätyttyä puolueet ja ehdokkaat olivat äänestäjien tavattavissa Kauppakeskus Veturin ja Kauppakeskus Pasaatin käytävillä. 

Alla olevilla videoklipeillä ehdokkaat kertovat, mitä he pitävät tärkeimpänä edistettävänä asiana Kymenlaakson osalta tulevalla eduskuntakaudella. 

Kuvia vaalitenteistä löytyy kauppakamarin Facebook-sivulta. 

Dia147

Jenni Aikio, Vihr.

"Mun mielestä olisi tärkeää, että panostetaan koulutukseen eikä ainakaan leikata siitä, alkaen varhaiskasvatuksesta aina korkea-asteelle asti.
Toinen asia, josta Kouvola hyötyisi paljon on tuulivoima. Puolustusvoimien tutkat on tähän mennessä estänyt sen, että meille ei ole tuulivoimaloita voinut rakentaa, mutta uusi teknologia, jota Virossa ja Tanskassa on jo hyödynnetty, voisi mahdollistaa tuulivoiman rakentamisen. Se toisi ihan valtavasti elinvoimaa meidän alueelle." Video aukeaa kuvasta.

Dia148

Johan Bardy RKP.

Kymenlaakson kohdalta keskeisin asia on väestörakenneongelma. Tänne tarvitaan työpaikkoja ja lisää elinvoimaa. Se tuo mukanaan hyvin monia mahdollisuuksia. Voimme säästää julkisissa menoissa ja kannustaa yrittäjyyteen. Näillä eväillä pääsee pitkälle. Hyvinvoinnin yksi edellytys on, että täällä pääsisi sotepalveluiden piiriin mahdollisimman helposti ja nopeasti riippumatta siitä missä asuu. Video aukeaa kuvasta.

Dia149

Juho Eerola, PS.
"On hirveen montakin tärkeää asiaa, mutta väittäisin, että tärkein on Kotkan ja Kouvolan välinen tieyhteys. Eikä pelkästään valtatie 15 vaan myös raideyhteydet ja muut tiet. Se on meidän elämänlanka tässä maakunnassa." Video aukeaa kuvasta.

Dia150

Jenny Hasu, Kesk.

"Kymenlaaksoon pitää tehdä teollisuuden ja koulutuksen liitto eli miettiä, millä meidän yritykset pääsee paremmin maailmalle, miten ne voi kasvaa ja helpommin palkata sen ensimmäisen työntekijän. Ne on niitä asioita, millä me voidaan sitten huolehtia muutkin asiat tässä maakunnassa, niin sotepalvelut, koulutukset kuin lapsiperheiden arki." Video aukeaa kuvasta.

Dia145

 Ville Kaunisto, Kok.

Me eletään maailmassa melkoista murroksen aikaa ja se Suunta, minkä Suomi ottaa, on ihan ratkaiseva pitkälle tulevaisuuteen ja Kymenlaakso on mukana siinä muutoksessa. Meidän pitää löytää yhteishenki ja ymmärrys siitä, miten pieni alue me ollaan, mutta strategisesti koko Suomen turvallisuuden kannalta tärkeä. Yhteishenki ja yhteisten asioiden edistäminen on mun ajattelussa koko Suomen kannalta aika olennaista. Ottaen huomioon meidän logistiset keskukset rautatiet ja satamat, niin ne ovat tärkein asia ja valtatie 15 aivan ykkösasia, mitä pitää seuraavan hallituksen pystyy edistämään. Se nimenomaan yhdistää tätä maakuntaa." Video aukeaa kuvasta.

Dia151

Piia Kleimola, Vas.

"Kymenlaakson kohdalla haluan puhua luovien alojen sekä vetovoiman ja pitovoiman ja oikeastaan lumovoimakin puolesta. Sellaisilla teemoilla haluaisin meidän puolia pitää."  Video aukeaa kuvasta.

Dia152

Markku Pakkanen, Kesk.

"Valtatie 15 on ehdottomasti Kymenlaakson ykköselinkeinohanke ja sitten totta kai tulevaisuudessa hyvinvointialueen liikkeellelähtö ja sen taloudelliset asiat, mutta valtatie 15 on se tärkein." Video aukeaa kuvasta.

 Dia156

Sami Virtanen, SDP

"Nostan kärkeen kaksi asiaa. Ensimmäinen on valtatie 15 ja toinen asia on itäisen Suomen tuulivoimakysymys. Tuulivoimaan liittyvää luvitusta ja rakennuspaikkoja pitää saada edistettyä kokonaisuudessaan. Sillä on iso merkitys siihen, että saammeko tälle alueelle vihreä siirtymän investointeja."  Video aukeaa kuvasta.
Aikataulut vuoden 2023 eduskuntavaaleissa

Ennakkoäänestys kotimaassa 22.-28.3.

Vaalipäivä on sunnuntai 2.4.2023 klo 9:00 - 20:00

Tulokset vahvistetaan 5.4.

MUISTATHAN ÄÄNESTÄÄ JA OLLA VAIKUTTAMASSA SUOMEN SUUNTAAN!

Kauppakamarien vaaliteesit

Eduskuntavaalit ylabanneri